Stäng

Logga in

Ja tack till nyhetsbrev

Kontakta mig

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig så snart vi kan.

Underlag för anställningsavtal

Underlag för anställningsavtal

* Obligatoriska fält


FYLLS I AV ARBETSLEDAREN

Parter

Anställdes uppgifter

Anställningsform

Lön (se gällande kollektivavtal)

(exkl. semesterlön). Lönen inkluderar lönerevision för år
Semesterersättning utbetalas varje månad samtidigt med lönen.

Övertid, restid, Ob, jour, beredskap (se gällande kollektivavtal)

Behörighet personakt (vid användade av Aiai)

Anställdes bankkonto för löneutbetalning

Skatt

% ska dras i skatt.
(HSA som arbetsgivare är skyldig att undanhålla minst 30 % i preliminärskatt)

Registerutdrag. Bifogas alltid om kunden är under 18 år

Hälsa

Övriga uppgifter

Jag som arbetsledare intygar att anställningsavtal ska utformas enligt ovan givna uppgifter.
Skickar

Nyheter

8 mars 2013

Internationella kvinnodagen den 8 mars

Den 8 mars firas internationella kvinnodagen. Det var den tyska socialdemokraten och senare kommunisten Clara Zetkin som tog initiativ till att kvinnor över hela världen skulle börja fira en kvinnodag för att hedra kvinnorörelsen och för att främja kampen för kvinnors rösträtt. Hon la fram förslaget på den andra internationella socialistiska kvinnokonferensen i Köpenhamn 1910. 1912 firas Internationella kvinnodagen för första gången i Sverige. De första åren firades dagen någon gång under våren, men snart fastställdes datumet till den 8 mars.

Under många år var det framför allt de socialistiska kvinnorna som firade internationella kvinnodagen. I de länder där fascism och nazism fick makten förbjöds firandet av kvinnodagen.

I slutet av 1960-talet togs firandet upp igen av den nya vågens feminism i USA. I Sverige återtog vi 8 mars-firandet 1971 då Grupp 8 demonstrerade i Stockholm. Kraven gällde då bland annat fri abort och daghemsplatser åt alla. 1972 ordnade Grupp 8 och Svenska Kvinnors Vänsterförbund ett stort möte den 8 mars i Stockholm och året därpå hade firandet spritt sig till övriga landet.

Kvinnogrupper över hela världen firar idag internationella kvinnodagen. Dagen firas också i FN. 1977 antog FN:s generalförsamling en resolution, som rekommenderade ett allmänt firande av en internationell kvinnodag, vilket ledde till att även politiskt neutrala kvinnoorganisationer började delta. 1980 proklamerade FN 8 mars som internationell kvinnodag.

I många länder är 8 mars en nationell helgdag. När kvinnor från alla kontinenter, ofta med olika etnisk, språklig, kulturell, ekonomisk och politisk bakgrund, firar ”sin dag”, kan de se tillbaka på en snart 100-årig kamp för jämlikhet, rättvisa, fred och utveckling.

Texten kommer från Nordiska museet

Fler nyheter